top of page
Monique Haarman - van der Lugt

Omwonenden vriend of vijand?

Het ontwikkelen van een gebied, klein of groot, kan al behoorlijk tijdrovend en intensief zijn. Het communiceren met de omgeving wordt daarom vaak als een obstakel gezien. Dat puntje op die to-do lijst waar menig projectleider tegenaan hikt. Want wat als de omgeving moeilijk gaat doen. Vaak krijg ik de vraag: "Moeten we het wel vooraf vertellen? Kunnen we niet gewoon wachten totdat het rond is? Dan zien ze het vanzelf en wie tegen is gaat dan toch wel zeuren."


Toegegeven, deze vraag begrijp je een stuk beter als je zelf bij een ontwikkeling betrokken bent. En het is ook niet altijd leuk om aan de keukentafel "slecht" nieuws te brengen. Toch is het niet slim om dan maar niet te communiceren. Conflicten proberen op te lossen op het 'moment suprême' is in heel veel opzichten geen goed idee: het werkt frustrerend, het kost tijd en geld én reputatie. Deze laatste is misschien nog wel het meest belangrijk, want een slechte naam heb je niet zomaar meer teruggedraaid. Iedere volgende communicatie wordt direct negatief geïnterpreteerd en het is wachten op alle mogelijke tegenstand. Een slechte start zorgt dus uiteindelijk voor een project vol ellende. Natuurlijk is een slechte start nog wel weer om te draaien, maar ook daar gaat veel tijd, geld en frustratie in zitten.


Wanneer ga je dan wel om tafel en met wie? Belangrijk is dat je goed inzichtelijk hebt wie de stakeholders van je project zijn, wat ieders belangen zijn en wie invloed kan uitoefenen. Aan de hand daarvan bepaal je met wie je als eerste om de tafel gaat. Zorg dat je goed beslagen ten ijs komt. Dit doe je zo vroeg als mogelijk, daar waar je nog makkelijk kunt bijsturen. Wees niet bang om echt te luisteren en alternatieven te overwegen en te onderzoeken. Onthoud hierbij dat een bestemmingsplanprocedure of andere procedure zoals bijvoorbeeld voor een omgevingsvergunning daardoor sneller kan verlopen. Sterker nog, een dergelijk traject levert feitelijk geld op, want een slecht gecommuniceerd traject kan eindigen bij de Raad van State met een uitgelopen planning én alle kosten van dien.


Vanaf 2021 gaat de nieuwe omgevingswet van kracht en dan moet de omgeving goed geïnformeerd en meer betrokken worden, meer weten over de nieuwe omgevingswet? Neem contact op met Monique Haarman per e-mail monique@jscom.nl of bel 06-43808140.


Comments


JS_logo_new.png
bottom of page